Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mám tomu rozumět, že je vám jednaosmdesát? Klobouk dolů. Hezká vzpomínka. Dávám karmu.

1 0
možnosti
Foto

Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistickéNěmecko bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945Důvodem, byla skutečnost, že se nepodaří vyrozumět všechny jednotky ke složenízbraní. Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, kterézastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsalys ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustíPrahu. Bylo dohodnuto, že německá armáda po opuštění Prahy složí na jejímokraji těžké zbraně a další zbraně a munici složí po dosažení americkédemarkační čáry. ( zbraně se pak objeví v rukách Lidových milicích). ZaČNR kapitulaci podepisuje dr. Albert Pražák, Josef Smrkovský, dr. JaroslavKotrlý, kpt. Jaromír Nechanský, generál Karel Kutlvašr, podplukovníkgenerálního štábu František Burger apodplukovník generálního štábu Jaroslav Kaňka. ( Všichni za podepsáníkapitulace po roce 1948 byli komunistypotrestáni ) Smlouva obsahovala, že ČNR propustí ze zajetí 20 600důstojníků a vojáků německé armády a 50 000 německých civilistů a postará s Červenýmkřížem o to, aby na německých civilistech nebylo pácháno násilí. Do půlnoci dne08. května 1945 německá armáda Prahu opustila. Dne 09.05. 1945 v 04: 00 hodin tanková brigáda plukovníka Fomičevapřijíždí do Vokovic. V čele jede tank č. 23 s velitelem Gončarenkem.Kolem 06: 00 hodin jsou síly Bělova sboru a velitele 4 tankové gardové armádygenerála D. D. Leljušenka v Praze. Dne 09. 05. 1945 v 07:18 hodin vysílározhlas provolání ČNR: Vítáme slavnou Rudou armádu v svobodné Praze.Vychází noviny České slovo a lidé se oněj perou a na čelní straně je palcovýtitulek : „Rusové ve svobodné Praze. „ Článek začíná slovy: Slavná Rudá armádavstoupila do svobodné Prahy. Za 24 hodin se už začíná tvořit legenda, že hlavníměsto bylo osvobozeno Rudou armádou.

3 0
možnosti
Foto

Armáda USA mimo jiné pošlala delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, abyarmáda USA pomohla v povstání v Praze. Jak v radiu uvedl Smrkovskýv roce 1968 a na opakovaném záznamu v květnu 2016, byl návrhodmítnut, protože podle Smrkovského bylo politické neúnosné, aby Prahuosvobodila armáda USA

3 0
možnosti

Patton se měl na Smrkovského ..... a až by byla US-Army v Praze, nemohli by komouši nic dělat. Ani na protest by se nezmohli. 3 až 4 hodiny cesty, a bylo by vymalováno.

0 0
možnosti

"..Jsou to Rusové, naši bratři".

Táta měl mezi Rusy spoustu dobrých přátel. Ve Strašnicích bylo ruské gymnasium pro uprchlíky z Ruska, bělogvardějce, spolubojovníky naši legionářů, ... Táta Rusy pověžoval za bratry. Všichni po 9.květnu zmizeli. Bratři zmizeli a zůstali jen okupanti. :-(

2 0
možnosti

Ti mizeli i pozdeji. Spoluzacka jejiz otec byl Rus zmizela i s jeji ceskou matkou jeste v roce 52-53? Kdyz jsme ji hlasili ve tride ze chybi, soudruzka ucitelka nam lakonicky sdelila, ze uz s nami do skoly chodit nebude. Pravdu jsme se dovedeli az kdyz se smela vratit par mesicu pred sametem.

1 0
možnosti

"Zachvátí-li tě, zahyneš".

Zachvátil, ... a nezahynuli jsme, ale s bídou a v bídě přežili. V bídě, ve srovnání s poraženým Německem, se Švýcarskem, které mělo před válkou nižší životní standart než Československo, ale poněkud lépe než ve středověku. I bída je relativní pojem.

2 0
možnosti

Vsichni sice ne, ale mnozi v komunistickych koncentracich ci na sibenici. A na Svycary jsme nikdy nemeli. Ti byli vzdy nekde jinde.

2 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 476x
Původně elektroinženýr, výzkumník, dnes něco mezi šedesáti a sto lety, Záliby: vodní sporty, běžky, joga, komentování událostí doma i v zahraniční spíše nevážně, Znalost angličtiny, němčiny, ruštiny a latiny.

Seznam rubrik