Václav Vít

Soukromý apokryf s ručením dosti omezeným

25. 07. 2017 9:52:14
Tak se to možná semlelo před oněmi dvěma milénii. Mohla v tom být i politika, ale tu zatím hoďme za hlavu. Stále ještě máme rozmarné léto.

Rabín Meliseches, či jak se vlastně jmenoval, si pročísl ukazovákem vlnitou pejzu. S tím ti holka nepomůžu, ale nejsi v tom sama. Docela chytře se z toho vyzula jiná pannomatka či matkopanna , Alžběta. Běž za ní, snad ti poradí.

Alžběta ráda vypomohla radou stejně potrefené hříšnici. Oblafnout starého manžela není problém, dávno už netouží po povinné každotýdenní souloži, následující rituální lázeň. A když se to svede na některého z archandělů nebo dokonce na samotného Pánaboha, bude ten chuděra jistě polichocen. Mně to prošlo hladce, ten tvůj Josef taky nevypadá na nějakého alfa samce.

Povedlo se. Alžběta porodila Jana Křtitele, Miriam Ježíše, druhou božskou osobu.

Josef se zachoval jako chlap, Miriam nezapudil, i když na to měl zákonné právo.

Jen bráškové nechtěli uvěřit, že je Synem Božím. Posmívali se mu, že je nápadně podobný místnímu lazebníkovi. Malý Ježíšek byl z toho nešťastný, na truc párkrát utekl do chrámu. Bránil se, že chce chvíli pobýt se svým pravým otcem. Ústrky bratrů posílily jeho sociální cítění a smysl pro spravedlnost. Chtěl se stát prorokem, ale k tomu nestačilo jen řečnit, publikum se chce bavit, být svědkem zázraku. Naučil se pár triků (zázraků) a vydal se do světa (do nedalekého okolí) neboť jak správně usoudil: doma není nikdo prorokem.

Podařeným trikem byla proměna vody ve víno. Postup se nedochoval, takže dodnes není jasné, zda šlo o sud s vínem, o němž se předem tvrdilo, že obsahuje pouhou vodu, nebo zda do sudu s vodou byla nalita nějaká ostrá esence, dovezená například z Indie. Nejefektnějším trikem bylo vyléčení mrzáka, který i s lůžkem byl do domu dopraven velmi neobvyklým způsobem, otvorem v předem rozebrané střeše. Dole uvnitř už čekal náš prorok, vyřkl své standardní "Vstaň a choď!" a invalida vstal a vykráčel ven ze stavení nepochybně za všeobecného jásotu přihlížejících čumilů. Není známo, že by někdo před náročným inženýrsko terapeutickým zákrokem diagnostikoval skutečný zdravotní stav pacienta.

Avšak Bůh ho napjatě sledoval z nadoblačných výšin a viděl že si vede dobře. Usadil ho po své pravici a učinil svým náměstkem na Zemi.

Proč té prastaré legendě lidé stále ještě věří ? Pro lásku k bližnímu i k nepříteli? Touží po věčném, nepředstavitelně krásném mimozemském životě? Bojí se ti méně důvěřiví, že o něco přijdou? B ojí se jiní pochybovat (je to těžký hřích), děsí je představa věčného posmrtného sadistického trýznění?

Bůh suď!

Autor: Václav Vít | karma: 7.77 | přečteno: 108 ×
Poslední články autora