Dvourychlostní Evropa podle ruských představ

Dvě rychlosti? zbytečný přepych. Úplně stačí neutrál a zpátečka. Cokoli jiného odporuje přirozeným velmocenským zájmům Ruské federace.

Hnát se dopředu do nejistoty je riskantní.   Pohodlnější  je hodit tam  neutrál , zatáhnout ruční brzdu, a  v  pravou chvíli odpovědně hodit  flintu do žita. Ještě prozíravější  je zařadit zpátečku a vrátit se do  starého důvěrně známého marastu. Takové je evangelium našich dnešních komoušů.  Spoléhají  na nostalgii i přirozené vytlačování zlých vzpomínek z  mysli  starší a střední generace. Nejmladší generaci, která nemá vlastní zkušenost s "reálným socializmem" ,  se snaží vlichotit  podle starého receptu diktátorských režimů:  "My  jsme mládež nová, mládež Gottwaldova", což až na toho Gottwalda je doslovným překladem nacistického "Wir  sind  die neue Jugend, Hitlerjugend" 

Komoušům  jaksi nevadí, že ruští vládcové už nehauzírují s proletářským internacionalizmem,  že  vsadili na pravoslaví.  Inu náboženství jako náboženství, komouši odhodili ideologickou  kamufláž.   Vždy byli a  zůstanou pátou kolonou ruského impéria.

Soudruha  Vojtu Filipa děsí  představa, že naše speciální vojenská jednotka bude spolupůsobit  s Bundeswehrem. Dnešní realita je už taková. Německo je plně demokratickou  zemí,  narozdíl od některých našich spojenců  z Vyšegradské čtyřky, kteří   dosud s  normami novověké demokracie statečně zápolí. 

Ani v naší zemi, která v meziválečném období  jako jedna z mála ve Střední  Evropě nepodlehla svodům autoritářských pořádků, není dnes všechno  OK.  Demokracii ohrožují  movití přeborníci  veksláckého kapitalizmu,  kteří si doslovně vyložili Marxovu poučku  "vlastnictví je krádež".

Nejistotu vyvolávají i eskamotérské politické  převleky a kotrmelce prezidenta.

Je vydírán? Chce za každou cenu  šokovat? Zaslepila ho pomstychtivost? Ovčáček nic neprozradí. Nabídne nám své autentické myšlenky, nic moc.

Autor: Václav Vít | neděle 14.5.2017 10:34 | karma článku: 15,87 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Václav Vít

Kdo může za tornádo Masaryk

25.6.2021 v 12:28 | Karma: 14,46

Václav Vít

Pročučkne si Miloš Joea?

5.5.2021 v 14:10 | Karma: 19,17

Václav Vít

Gardo, do boje!

11.4.2021 v 10:02 | Karma: 7,47